De pelgrimswandeltocht door het mooie Brabantse landschap

R12 : Kaatsheuvel – Heusden

Routebeheerder
Routebeschrijving
In de stilte kapel links in de Johannes de Doperkerk ligt de eerste stempel van de dag. We gaan buiten de kerk rechtsaf na 100 m weer rechtsaf (Dr. Van Beurdenstraat). 400 m linksaf. 600 m rechtsaf (Leest). Daarna links (Contrefort), rechtsaf, links (Krammentrekker) 1.1km (Voorsteker) en 100 meter later steken we de drukke weg over (Kinkenpolder). Nu komen we in een rustiger gedeelte met aan de linkerkant de Efteling. We blijven langs de Efteling lopen waar het geschreeuw vanuit de achtbanen steeds hoorbaar is. Bij 2.2km links af nog steeds langs de Efteling. Bij 3.1km aan de andere kant van de weg gaan lopen. Daarna 100 meter rechts (Loonse Drunense duinen) en even verderop lopen we de snelweg over. Helaas heeft Natuurmonumenten onze bordjes weggehaald dus moeten we een paar kilometer via de knooppunten lopen of via je GPX. 3.5km volg nu de knooppunten (de groene bordjes met gele pijl) Knooppunt 3 – 11 – 13 (4.4km) – 15 (5.2km) – 45 (6.2km) – 46 (6.3km) — richting 66, om na 200 meter bij restaurant De Roestelberg (woensdag gesloten) uit te komen voor een koffiebreak. Dan rechtsaf het fietspad op. (7.4km) knooppunt 44 naar kp 43. Let op al vrij vlot (300meter) rechtsaf (7.7km) – 39 (8.9km) – richting 41. Na 9km het verharde fietspad volgen (draait naar rechts). 10.7km slaan we linksaf (richting fietsknooppunt 81) 11.1km rechts de tweede stempelplaats sint Hubertus kapel. Na 200 meter een lunch plek Duinrand (alle dagen open) 11.5km het kanaal over. Vanaf hier volgen we de Camino route aanduidingen weer. 12.35km lopen we Drunen in en gaan meteen linksaf of op de wal en fietspad of onder het zandpad (13.3km naar boven lopen). 14km gaan we de weg over (Molensteeg) en blijven we op het fietspad. Iets verder gaan we links af de trap op en dan rechtsaf. 14.6km einde zandpad gaan we tweemaal naar rechts (Eindstraat) en meteen linksaf en dan omhooglopen (fietspad). 14.9 rechts en links om het beeld heen. Rechts ligt dan de molen. Hierna lopen we de snelweg onderdoor 15.7km rechtsaf (Kapelstraat) lopen we Elshout in. 16.5km aan de rechterkant ligt de schitterende nieuwe Mariakapel en stempelplaats. Stempel links bij het schrift. We vervolgen de weg door het dorp richting de kerk (17,4km). In deze kerk helemaal links voorin bij het Maria altaar ligt de vierde stempel van deze route. 18km linksaf (Heusdenseweg). Na 100 meter lopen we Elshout uit. 19km de Koningvliet over (beekje). 20km gaan we 600 meter langs de drukke weg lopen (pas hier op!). Daarna bovenop naar rechtsaf (Vestingstraat) richting Heusden blijf aan de linkerkant van de weg op het fietspad lopen. 21km rechtsaf (Laagstraat). 21.6km lopen we over het water Heusden in. 22km scherp links de wal op en houden rechts aan. 22.4km lopen we rechts met de trap naar beneden en dan links om de ruïne. 22.6km volgen we de bordjes centrum (linksaf en dan rechtsaf Burchtstraat). 22.8km rechtsaf (Breestraat) en dan ligt het eindpunt van deze route rechts (toeristisch informatie punt, beloofd om een stempel te laten maken dus vraag er gerust naar). 22.9km Vergeet niet het stadje en de haven te verkennen!

Overnachten?

In den Verdwaalde Koogel
De kamers van In den Verdwaalde Koogel zijn voorzien van een bureau en stoel en een tv. De badkamer beschikt over een bad of douche en gratis toiletartikelen.

Vismarkt 1, 5256 BC Heusden

0KM
3/5
Sleepzzz
Sleepzzz ligt in Heusden en biedt een bar, een tuin en een terras. Gratis WiFi. De bed & breakfast is voorzien van een flatscreen-tv. Handdoeken en beddengoed worden verstrekt. Je kunt bij deze bed & breakfast genieten van een continentaal ontbijt.

Margrietstraat 2 , 5156 LL Heusden

2KM
3/5
B&B Bed&Brood&Zo
Onze Bed & Breakfast beschikt over twee luxe kamers in het hart van de vesting in het middeleeuwse Heusden. Onze B&B vind je in een rustige, authentieke Heusdense straat, van waaruit je alle historische bezienswaardigheden van dit stadje op loopafstand kunt vinden!

Wittebroodstraat 14 , 5256 EG Heusden

0KM
3/5